výblitky mysli

Saturday, September 16, 2006

Ptačí chřipka?

Když jsem na serveru novinky.cz přečetl článeček, že bývalý ministr zdravotnictví Rath zrušil výběrové řízení na vakcínu proti ptačí chřipce, zaradovalo se moje srdce. Domníval jsem se, že konečně někdo z odborníků zapojil do mocenské hry i mozek, a uvědomil si, že jelikož "ptačí chřipka" ještě vůbec na člověka nezmutovala (a ani není jisté že to kdy udělá) tak je podobná vakcína nesmysl, protože její spolehlivost je více než diskutabilní. (Jak lze udělat vakcínu proti něčemu, co neexistuje? Od oka?) Nicméně co se dalo čekat? Nový šašek v úřadě nejenže hodlá tento nesmyslný nákup zrealizovat, ale dokonce urychleně. (Což obvykle znamená za mimořádně nevýhodné ceny a nepříznivých podmínek.) Základní fakta totiž přetrvávají: Ptačí chřipka se šíří v Asii. V místě svého největšího rozšíření (v Indonésii) zabila již "děsivých" 50 lidí, celkově na celém světě od doby svého objevu má tento virus na svědomí 140-150 obětí. Od doby svého objevení, což bylo v roce 1997. Nezdá se vám, že 150 lidí za 9 let je EPIDEMIE? To jen je potřeba strašák na davy. Další fakta jsou totiž ještě zajímavější: Virus se nešíří (pravděpodobně ani nemůže) z člověka na člověka, pouze z nakaženého ptáka na člověka. V zásadě veškerá prevence je nejíst syrové drůbeží maso (A snad raději ani zdechlé holuby, že?) a nechodit spát se slepicemi. Ale že by zrovna tohle byl problém? Zajímavé je, že prakticky veškeré oběti jsou z oblastí Asie, kde je hygiena jedním slovem nulová, v místech kde není pitná voda, lidé se nemyjí a žijí pohromadě se svou drůbeží, je nějaké to úmrtí na infekci docela běžné. Jenže na přiznání, že ptačí chřipka neexistuje, by se nedaly vydělat miliony za prodej neexistujících vakcín. A ČR by si je tak nemoho nakoupit do zásoby.

Tuesday, September 12, 2006

Ráno

bylo zase jednou drsný, nechápu proč nejsou lidi chodící na osm hodin do práce schopný pochopit nás ostatní, a musí je budit. Před nějakým časem někdo na magistrátu vymyslel, že by popelnice měly být v domech, a ne na ulici. Pokud už pominu fakt, že rázem není ani kam vyhodit papír od zmrzliny (na cca půl kilometru ulice není jediný odpadkový koš, akorát 2* nádobka na psí hovínka a jedny popelnice na tříděný odpad) tak se pan domácí nápadu chytil, a hned umístil vlezdoprdelisticky popelnice na dvorek. Ono se to nezdá, ale pokud člověk trochu spěchá, tak bylo mnohem rychlejší vyhodit po cestě odpady do popelnice, než odemykat dveře na dvorek, vyhodit odpadky, dveře zas zavřít a zamknout, a pak teprve vyjít z domu. Horší je to, že popeláři nejsou zodpovědní za poškození popelnic, a tak když je musí táhnout napřed 5 schůdků nahoru, a pak 6 dolů, tak s nima říznou co to dá. A potom s prázdnýma snad ještě víc, tam se ke kraválu přidává ještě ozvěna celé prázdné popelnice. A tohle se děje dvakrát týdně v pět ráno. Proč proboha nemůžou popeláři jezdit v době kdy jsou lidé v práci, nebo (jako je tomu třeba ve španělsku) večer či v noci? Vždyť by si od osmé ráno do desíti večer mohli mlátit po libosti, a nikomu by to nevadilo? Inu, jsme v čechách, to je asi jediné vysvětlení.

Sunday, September 10, 2006

Tak jsem si chystal

moc krásný příspěvek na chalupě, ale bohužel, disketa je médium děravé, a ani hození souboru na dvě není zárukou čitelnosti. Výsledek holt nebylo bingo, ale spíš černý petr, jedna se tváří jako nenaformátovaná, druhá disketa prozměnu dotyčný soubor obsahuje, ale nečitelný. Mimořádně fuj. A kupovat do počítače který používám jen pár dní v roce cd vypalovačku se mi přecejen nechce. I když, za těch 600 to dneska není nedostupná hračka, ale porovnávajíc, že celý počítač co na chalupě je mě stál asi 500 (za dopravu, 0 za hardware), tak přidávat do podobné šunky je asi nesmysl. No uvidíme, snad se mi konečně povede zařídit nějakou (alespoň občasnou) linku k netu i tam, a pak bude posílání 10 kb velikého souboru konečně bez problémů.

Blog Directory