výblitky mysli

Saturday, May 27, 2006

Zátahy na tržnicích

Jaký mají vlastně smysl různé razie na tržnicích, při nichž jsou naháněni většinou nažloutlí prodavači za prodej zboží? Jde skutečně o ochranu zahraničních firem (po kterých našemu státu naprosto nic neni) nebo spíše jen o prostor k zvyšování nízkých policejních platů úplatky, přípdně přeprodejem zabaveného zboží z policejních skladů? Skoro bych předpokládal, že jde o to druhé, protože: a) kdykoliv se v policejních skladech koná inventura, dozvídáme se jak chybí kilogramy drog, a proč by někdo nepředával dál i mnohem méně horké zboží? b) vždy když se něco pálí v peci (za mediálního dozoru, aby se ukázalo jak jsme zlí) tak jde o obsah několika náklaďáků, ne ty stovky tun jež se zabaví. c) mnoho různých oděvů skutečně pochází ze stejných továren kde je šijí i oficiální výrobci, tak jak může někdo prohlašovat že jde o padělky, jen na základě chybějících dokladů o nákupu od firmy nike či adidas? d) kdyby někomu skutečně záleželo na efektu, tak by stačilo nechat bezdomovce odpárat nášivky s firemními logy a namísto nich přišít třebas cedulku "padělaný adidas" a poslat jako humanitární pomoc do oblastí kde přišli lidé po tsunami či zemětřesení o všechno.

Thursday, May 18, 2006

Tak už je to lepší

Ale znáte to, po antibiotikách je člověk buhvíjak dlouho jako zmlácený. Dokonce ani jíst mě nebaví, a to už je co říct. Prostě v tomhle okamžiku stojí svět za pendrek a nic na tom nezmění ani fakt, že mam dostat velice rychle novou grafiku, vymění se stařičká 5200 za přecejen mnohem (podle testů asi 5*) výkonější GF 6600. Čili konečně uvidim jak má vypadat Oblivion na okrájené detaily, ale s funkčními shadery, trávou a podobně.

Sunday, May 14, 2006

NEmocný a ublížený

Tak je mi zas jednou blbě, ael tentokrát poprvé po x letech opravdu tak moc, že si to vyžádalo antibiotika. No, alespoň se musí přiznat, že když jsem je dlouho nepolykal, tak bakterie nemají rezistenci, a nástup účinků byl prakticky okamžitý, o něco lepší začala být situace už asi po šesti hodinách. Ale než.. K tomu svinstvu co jsem dostal, se nesmí žádný jiný prášek, takže než začalo působit, tak jsem nemohl ani acylpyrin na teplotu, fakt to bylo hrozný, pomohl až studenej zábal.. Ale teďka třetí den je mi přecejen už mnohem líp..

Saturday, May 06, 2006

Jak je na tom budoucnost počítačů?

Z hlediska výkonu krásně, dá se očekáat že (tak jako doposud) přijdou každým rokem procesory rychlejší a výkonější. Nicméně výkon není to jediné o co ve světě počítačů jde, zkusme se trochu zamyslet nad jednou oblastí jež jsou jaksi neprávem opomíjeny. A sice spotřeba proudu. První počítače (jejichž výkon překonává dnes každá slušnější kalkulačka) potřebovaly k provozu téměř svou vlastní elektrárnu. Později přišly sálové stroje, které byly sice výkonem mnohem výš a spotřebou níž, ale stále šlo o desítky kilowattů. Ještě později se vydaly na vítěznou cestu světem pc, osobní počítače s výkonem minimálním (tehdy) ale také minimální spotřebou. Zdroje sice byly obvykle schopné dodat 200W, ale bylo to s ohromnou rezervou, těch 200 si vzal celý počítač i s monitorem. Ale nyní se situace opět mění, neustálé zmenšování tranzistorů vede k ohromnému nárůstu ztrátových proudů (prostě tranzistory jsou tak malé a blízko u sebe že probíjí i přes izolaci) a spotřeba současných nejvýkonějších procesorů dosahuje u AMD asi 90W a u INTELu dokonce i nad 150W. K tomu je potřeba připočíst novější grafické karty, jež si nezřídka dají i 100W, když dáte do počítače dvě tak dvakrát tolik. Pravda, stroj se dvěmi grafikami je výrazně herní, a asi se nedá očekávat, že by běžel 24 hodin deně, ale stejně. Pokud budeme počítat spotřebu základní desky (a pamětí, usb, síťových karet a podobně) 50W, procesoru 100w, grafických karet 200w a disku a optické mechaniky tak 50W, tak nám to dá už docela nepěkných 400W. K tomu připočítejte že skutečný odběr je větší, prrotože zdroj nemá účinnost 100%, ale obvykle tak něco okolo 80, to dává 500 Wattů spotřeby jen na počítač. Když k tomu připočítáte ještě kvalitní veliký monitor (100-120W) případně nějaké ty slušnější reproduktory (5.1 či 7.1 si klidně řeknou o dalších 20-50w) tiskárnu, scanner (pravda, v režimu stand by, spotřeba malá ale ne nulová) tak se u ýkonějších počítačů dostanete poměrně snadno ke spotřebě 700 Wattů, čili přepočítáno na finnace asi 3 kč za hodinu. To se nezdá tak moc, ale pokud vezmete v úvahu běh 24 hodin deně tak se dostanete měsíčně na nějakých 2000 kč jen za elektřinu za provoz počítače. Docela síla ne? Pomalu aby si opravdu člověk pořizoval vlastní elektrárnu, aby ho provoz nezruinoval.

Wednesday, May 03, 2006

V autobuse

Když jsem se v pondělí vracel do Prahy, tak jsem zažil v autobuse veselou scénku. Autobus solidně přeplněný, a do něj nastupovala pani, a objednávala lístky ve stylu: Dva dospělí, batoh, kytara a pes. A přesně to také nastoupilo, paní, pán a psisko, rozkošný chlupatý bílý psík. Tak tak, už i v autobuse může být veselo. Ale jinak byla cesta otřesná, vyřídilo mě to na celý další den.

Blog Directory